Lämmittävä linssikeitto talveen

Tämä viikko alkoi meillä aivan uuden kokeilulla keittiössä nimittäin linssikeitolla. Meistä kumpikaan ei aiemmin ollut linssikeittoa valmistanut, mutta olin jo pitkään miettinyt, että tämä meille mystiseksi jäänyt keitto pitäisi ehdottomasti testata. Netistä erilaisia ohjeita selailemalla päädyin siispä seuraavanlaiseen reseptiin itse ja pakko kyllä sanoa, että keitto yllätti oikein positiivisesti. Tulee varmasti tehtyä toistekin ja keiton pehmeä lämpö on juuri sitä, mikä sopii kuin nenä päähän, kun ulkona tupruttaa taivaan täydeltä lunta ja ikkunan maisema on hyvinkin talvinen.

 

Linssikeitto

WP_20160222_18_36_07_Pro_edited 

 • 3 dl punaisia linssejä
 • 2 pienehköä sipulia
 • 3 isoa tai 5 pientä valkosipulinkynttä
 • 2-3 rkl margariinia
 • ½ tl valkopippuria
 • ½ tl cayennea
 • 1 ½ tl paprikajauhetta
 • ½ tl valkosipulijauhetta
 • ½ tl oreganoa
 • ½ tl timjamia
 • ripaus sahramia
 • 1 ½ – 2 rkl suolaa
 • 500g tomaattimurskaa
 • 400g chili-tomaattimurskaa
 • reilu litra vettä
 • 2 dl kermaa

 

Huuhdo linssit siivilässä huolellisesti kylmällä vedellä. Silppua sipuli ja valkosipuli. Sulata keittokattilassa margariini, lisää sipuli- ja valkosipulisilppu sekä mausteet. Koko suolamäärää ei kannata ihan vielä lisätä vaan keiton valmistuessa suolan määrää kannattaa maistella ja lisätä tarvittaessa. Itse lisäsin tässä kohtaa siis noin ruokalusikallisen suolaa ja jonkun verran lisäsin suolaa vielä lopuksi. Kuullota sipulit rasvassa kevyesti, mutta älä ruskista. Lisää tomaattimurskat ja vesi kattilaan. Vettä tähän satsiin tuli reilu litra, koska noin puolella desillä nestettä huuhdoin kaikki maut tomaattimurskapurkeista vielä mukaan ja litran mitallisen hulautin vielä vettä perään. Odota, että neste lähtee kunnolla kiehumaan ja lisää keittoon huuhdellut linssit. Vähennä lämpöä ja anna porista noin puoli tuntia miedolla lämmöllä kannen alla välillä sekoittaen. Lisää lopuksi keittoon vielä kerma ja tarkista suolan määrä sekä lisää suolaa makusi mukaan tarvittaessa. Anna keiton hautua vielä viitisen minuuttia ja tarjoile lämmin mausteinen keitto tuoreen vaalean leivän kera.

WP_20160222_18_35_47_Pro_edited WP_20160222_18_33_37_Pro_edited

Hyvää ruokahalua!

 

2 vastausta artikkeliin “Lämmittävä linssikeitto talveen”

 1. […] linssikeitto, jonka ohjeen olen julkaissut blogissa jo aiemmin ja voit käydä katsomassa sen täältä. Maistuu muuten tämä kasvisherkku sitten niin taivaallisen hyvälle jo nyt syksyllä ja talvella […]

  Tykkää

 2. […] Alkuperäisen postauksen ”Lämmittävä linssikeitto talveen” voit lukea täältä. […]

  Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s