Kurpitsakeitto ja kasvisliekkipiirakka

Kurpitsakeitto

 dsc_1694

 • 7,5dl vettä
 • 2 kasvis- tai kanaliemikuutiota
 • 2,5dl täysmaitoa
 • noin 1 kilon kokoinen myskikurpitsa
 • 1 sipuli
 • 6-8 valkosipulinkynttä
 • 3rkl vehnäjauhoja
 • 2rkl margariinia
 • pieni pätkä tuoretta chiliä
 • peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
 • 2 rkl smetanaa
 • suolaa
 • mustapippuria
 • ½ tl sokeria

dsc_1689 

Puolita kurpitsa ja poista siemenet sekä rihmastot. Jätä siemenet talteen kuitenkin. Kuori kurpitsa ja paloittele. Laita leivinpaperin päällä uunipellille ja paahda kurpitsat kypsäksi 225 asteessa noin 40 minuuttia. Huuhdo kurpitsan siemenet puhtaaksi ja kuivaa huolellisesti. Paahda kuivalla pannulla hetki, mutta varo pitämästä liian kauan, koska muuten siemenet alkavat poksumaan kuumalla pannulla ja sinkoilevat sinne tänne. Tuli siis tämäkin kokeiltua. Siirrä paahdetut siemenet lautaselle ja mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria. Käytä siemeniä annoksen koristeluun ja tuomaan kivaa pähkinäistä lisämakua keittoon. Kurpitsanpalojen paahtuessa uunissa kuori sipuli, valkosipuli ja inkivääri ja pilko silpuksi. Silppua myös pieni pätkä chiliä makusi mukaan. Kuullota sipuli, valkosipuli, inkivääri ja chili rasvassa paistinpannulla. Laita kattilaan paahtuneet kurpitsanpalat, kuullotetut kasvikset, vesi sekä kasvis- tai kanaliemikuutiot. Kuumenna kiehuvaksi ja soseuta sauvasekoittimella samettisen sileäksi. Valmista valkokastike sulattamalla pannulla kaksi ruokalusikallista rasvaa ja sekoita siihen vehnäjauhot. Lisää maito pienissä erissä ja vispaa vispilällä koko ajan seos tasaiseksi, jotta kastikkeeseen ei jää paakkuja. Kun koko maito on lisätty rasva-jauhoseokseen, jatka hämmentämistä odotellessasi, että kastike kuumenee kiehuvaksi. Kun kastike pulpahtaa, käännä levy pienelle lämmölle ja jatka hämmentämistä vielä muutaman minuutin ajan. Kaada kastike keiton joukkoon ja sekoita keitto tasaiseksi. Mausta mieleiseksesi suolalla ja mustapippurilla ja viimeistele keitto vielä smetanalla. Tarjoa keitto saksalaisen perinneherkun eli Flammkuchenin kanssa. Me valmistimme liekkipiirakasta perinteisen lauch-version eli kasvisversio, jossa täytteenä lihan sijaan on purjosipuli sekä tavallista keltaista sipulia. Flammkuchenin resepti löytyy blogistani täältä.

dsc_1691dsc_1693Alkuperäisen postauksen ”Lauantaifiiliksissä” voit lukea täältä.

 

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s