Jälkiruokien kuningatar Tiramisu

Ruokamaailman kruununjalokiviä ovat jälkiruuat, jotka kruunaavat ateriat. Olen ehdottomasti jälkiruokaihminen henkeen ja vereen. Minua voisi helposti tituleerata sokerihiireksi, sillä makeat jälkiruuat ovat heikkouteni. Jälkiruuat saavat kuolan valumaan suupielestä ja ne tekevät pienen ihmisen hyvin onnelliseksi vähän huonompanakin päivänä. Jälkiruokakategoriassa on monia klassikoita ja tajuttoman hyviä jälkiruokia, joita voisi muitta mutkitta kutsua jälkiruokien kuninkaiksi ja kuningattariksi. Nopealla miettimisellä päähän tulvivat makumuistot, kuvat, tuoksut ja ihanat makeat maut muun muassa italialaisesta jäätelöstä (gelato), kermaisesta panna cotasta, ranskalaisesta maailman parhaasta omenaleivonnaisesta (tarte tatin), paahtovanukkaasta (crème brûlée) tai lumimunista (oeufs à la neige, marenkimainen valkuaisvaahtopallo, joka kelluu vaniljakastikkeessa) sekä venäläisestä pavlovasta (pavlovareseptit löytyvät täältä ja täältä).

On kuitenkin vielä se yksi kaikista täydellisin jälkiruoka. Se, joka vie näistäkin mestareista piirun verran voiton, aatelisten aatelinen. Ja tämä voittaja on italialainen tiramisu. Rakkaudella, alusta saakka hyvistä  raaka-aineista itse valmistettu ja loistavalla reseptillä toteutettu tiramisu vain on vertaansa vailla. Tässä postauksessa pistänkin jakoon parhaan tiramisu-reseptin, johon itse olen törmännyt ja reseptikirjani välissä varjellut tätä ohjetta vuosia. Samaisen ohjeen mukaan Lari valmisti äitienpäivän päivälliselle meille tiramisun, joka vain oli jotain niin tajuttoman hyvää, että sitä olisin voinut hokea joka suupalalla kuin robotti tai rikki mennyt cd-levy. Ohjeen olen aikanaan bongannut Jamie Oliverin kokkiohjelman Suklaaholistit-jaksosta ja tässäpä se on nyt minun versionani eli ilman alkoholia ja alkuperäisen reseptin viini on korvattu appelsiinimehulla. Tästä sitten vain resepti testiin ja omia ruokavieraita hurmaamaan. Suosio on taattu!

Tiramisu

 

Pohja:

 • 110g sokeria
 • 4 kananmunaa
 • 50g margariinia
 • 85g vehnäjauhoja
 • 30g kaakaojauhetta

 

Täyte:

 • 100g valkoista suklaata
 • 2rkl maitoa
 • 250g mascarponea
 • 30g sokeria
 • 1 munan keltuainen
 • 30ml appelsiinimehua (alkuperäisessä ohjeessa makeaa jälkiruokaviiniä), varaa mehua/viiniä myös pohjan kostutukseen
 • 50ml vahvaa kahvia

koristeluun:

 • kaakaojauhetta
 • tummaa suklaata

 

Sulata rasva ja jätä se jäähtymään. Sillä välin vaahdota kulhossa munat ja sokeri. Kaada rasva ohuena norona muna-sokerivaahtoon ja sekoita varovasti. Siivilöi ja nostele jauhot ja kaakaojauhe sekaan. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan 1cm paksuiseksi levyksi. Vuoan koko tulee olla noin 25cm x 40cm. Paista 180 asteessa uunissa noin 10min. Anna pohja jäähtyä. Sulata paloiteltu valkosuklaa ja maito vesihauteessa. Anna jäähtyä hieman. Sekoita mascarponen joukkoon sokeri, keltuainen ja 30 milliä appelsiinimehua. Sekoita joukkoon vielä valkosuklaa. Revi pohja isohkoiksi paloiksi ja levitä palat laakean tarjoiluvuoan (20cm x 30cm) pohjalle lomittain ja painele käsillä, jotta palat asettuvat vuokaan. Kostuta pohja appelsiinimehulla ja kahvilla. Anna nesteiden imeytyä pohjaan muutaman minuutin ajan. Levitä mascarponeseos pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Siivilöi pinnalle kaakaojauhetta ja koristele runsaalla määrällä suklaalastuja tai –rouhetta. Käytä koristeluun tummaa suklaata. Anna vetäytyä ja tekeytyä jääkaapissa rauhassa, mielellään yön yli. Nauti!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s