Äitienpäivän päivällisellä pääruokana komeilivat ravioliannokset. Ravioli oli tietysti itse tehtyä ja maistui superhyvälle. Tällä kertaa onnistuimme sata kertaa paremmin kuin ensimmäisellä kerralla alkuvuonna, jolloin testailimme pastan valmistusta eikä aikaakaan kulunut puolta päivää. Opit ja tekniikka olivat painuneet muistiin ja muodostimme tehokkaan kahden hengen pastalinjaston, jossa raviolit valmistuivat yksi kerrallaan suit sukkelaan. Lisäksi ensimmäisestä kerrasta viisastuimme monin verroin, mikä takasi nopeamman pastan valmistuksen ja onnistuneemman lopputuloksen. Vaikka olihan ensimmäiselläkin kerralla maku priimaa, sitä ei käy kieltäminen. Ennen kuin ensikertalaisena alkaa minkäänlaiseen pastan valmistukseen, suosittelen lämpimästi lukemaan aiemmat postaukseni kotitekoisen pastan valmistuksesta, sillä sieltä löytyy paljon hyödyllisiä vinkkejä, jotta et kompastu samoihin sudenkuoppiin kuin me ensimmäisellä yrityksellämme. Testasimme nimittäin pastanvalmistuksen sudenkuopista monta ihan omakohtaisesti kantapään kautta ja voin kertoa, ettei kannata, jos kompastuskivet vain suinkin voi välttää. Aiemmat postaukseni löydät täältä (pastanjauhantaa; sisältää kuvallisia ohjeita pastan ja raviolin valmistuksesta) ja täältä (pastavinkit aloittelijalta aloittelijalle).
Pastataikina (neljälle):
- 400g durumvehnäjauhoja
- 4 kananmunaa
Raviolitäyte:
- 150g mascarponea (täyte toimii äärimmäisen hyvin myös ricotta-juustolla)
- 5 siivua pekonia
- 1 kevätsipuli varsineen
- 8 lehteä tuoretta basilikaa
- suolaa
- mustapippuria
- (täytteeseen sopisi myös makua antamaan aurinkokuivatut tomaatit pieneksi silputtuna)
Pastan kastike:
- loraus valkoviiniä
- 2dl kermaa
- ½ lihaliemikuutio
- suolaa
- pippurisekoitusta
Pastataikinan valmistus:
Perinteinen italialainen pastataikina syntyy kahdesta raaka-aineesta: durumvehnäjauhoista ja kananmunista. Jauhojen on ehdottomasti oltava durumvehnäjauhoja, sillä tavallisista leivontaan tarkoitetuista vehnäjauhoista ei pastataikinaa synny, vaikka kuinka toivoisi ja rukoilisi. Tavallisista jauhoista tehty taikina jää tahmeaksi ja takertuvaksi, kun durumvehnäjauhoista tehdystä taikinasta tulee helposti käsiteltävä. Jokaista sataa grammaa jauhoja kohden taikinaan tulee yksi kananmuna. Kananmunien olisi hyvä olla huoneenlämpöisiä, tällöin taikinasta tulee parempi. Me teimme pastataikinaa esimerkiksi 400 grammasta jauhoja ja neljästä kananmunasta. Sillä määrällä ruokkii helposti neljä nälkäistä suuta. Hyvä muistisääntö onkin, että sata grammaa jauhoja ja yksi kananmuna riittää yhdelle ruokailijalle. Pöydälle mitataan haluttu määrä jauhoja ja jauhojen keskelle tehdään isohko kuoppa, johon rikotaan munat. Ensin munien keltuaiset rikotaan ja sitten munien sekaan aletaan pikku hiljaa sekoittamaan reunoilta jauhoja. Kun kaikki jauhot on sekoitettu munien kanssa sekaisin, alkaa armoton vaivaaminen. Hyvää pastataikinaa vaivataan käsilihakset armoa huutaen ja maitohapoilla kärvistellen puoli tuntia. Tämän jälkeen taikinan annetaan levätä 15 minuuttia, jonka jälkeen pastan teko voidaan aloittaa. Vinkki! Voit valmistaa pastataikinan valmiiksi jo vaikka edellisenä päivänä, kääriä sen kelmuun ja säilyttää jääkaapissa. Näin aikaa säästyy varsinaisesta ruuanvalmistuksesta.
Raviolin valmistus:
Valmista täyte sekoittamalla kaikki täytteen aineet keskenään. Paista pekoni ensin kypsäksi ja anna sen jäähtyä. Pilko jäähtynyt, kypsä pekoni aivan pieneksi silpuksi. Silppua myös basilika ja kevätsipuli pieneksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Maista täytettä. Sen tulee olla todella maistuvaa, sillä täytettä tulee kuhunkin raviolityynyyn vain pienen pieni nokare. Turhan laimea täyte ei maistu raviolissa miltään, joten käytä aikaa maisteluun ja makujen säätämiseen kohdalleen. Jätä jääkaappiin tekeytymään.
Kaulitse ja jauhota taikinaa ensin pöydällä, jotta saat pastan aluilleen. Sen jälkeen veivaa taikina pastakoneen läpi pari kertaa aina taittaen levy kaksinkerroin. Näin saat taikinan muotoutumaan telojen väliin sopivaksi. Jauhota levyä mankelointien välissä durumvehnäjauhoilla välillä, jotta taikina ei tartu kiinni pastakoneen teloihin tai pöytään. Näin taikina pysyy helposti käsiteltävänä. Taikina kannattaa käsitellä useammassa erässä, jottei kerralla valmista pastalevyä tule metritolkulla ja jottei se kuivu odotellessa. Me jaoimme taikinan kolmeen osaan ja muu taikina odotti kelmutettuna, kun käsittelimme yhtä osaa. Vedä taikinalevyä pastakoneen läpi uudelleen ja uudelleen siten, että joka kerralla pienennä telojen välistä rakoa, jotta taikina kauliintuu ohuemmaksi ja ohuemmaksi kerta kerralta. Ravioliin pastataikina on hyvän paksuista, kun siitä aavistuksen kuultaa käsi läpi, kun pidät pastalevyä kädelläsi. Jauhota pöytä ja levitä valmis pastataikina siihen. Jaa taikinapyörällä pastalevy ruuduiksi. Ravioliin sopiva koko on 3cm x 3cm. Laita keskelle pieni nokare täytettä, aseta päälle toinen taikinaruutu ja painele reunat tiukasti yhteen. Jauhota leivinpaperi ja jätä valmis ravioliruutu siihen odottelemaan. Älä lado valmiita ravioleja päällekkäin, sillä ne takertuvat toisiinsa kiinni, kun pastataikinaan tulee kosteutta täytteestä. Jos ravioleja ei ole tarkoitus keittää saman tien, voit latoa raviolit isoon pakasterasiaan vieretysten ja erottaa kerrokset toisistaan leivinpaperilla ja pakastaa raviolit. Tuorepasta ei kärsi pakastuksesta ja voit heittää pastat suoraan pakkasesta kiehuvaan pastaveteen, kun on aika nauttia itsetehdystä raviolista. Aito pastataikina on suolatonta ja maku taikinaan tulee keitinvedestä. Italialaiset sanovatkin, että pasta keitetään yhtä suolaisessa vedessä kuin Välimeri. Kuumenna isossa pastakattilassa useampi litra vettä kiehuvaksi ja suolaa vesi siispä kunnolla. Maista keitinvettä, että se todella on suolaista kuin merivesi. Raviolit kiehuvat kypsäksi noin 13 minuutissa. Keittoaikaa tosin on hyvä seurata, sillä se vaihtelee esimerkiksi pastalevyn paksuuden mukaan ja keittoaikaan vaikuttaa sekin, keitätkö pastat suoraan huoneenlämpöisenä vai pakastettuna.
Pastan kiehuessa valmista pastalle kastike. Raviolin kanssa toimii monenlaiset kastikkeet. Kokeile ja löydä suosikkisi. Yksinkertaisimmillaan yrtein ja vaikkapa valkosipulilla maustettu laadukas oliiviöljy on varsin toimiva kastike. Vaihtoehtoisesti toimii tomaattipohjainen kastike, hollandaisekastike tai kermakastike. Meillä tällä kertaa oli pippurinen kermakastike, jossa oli loraus samaa viiniä kuin meillä ruokajuomanakin oli. Eli tuo kermakastike syntyi siten, että kastike tehtiin samalle pannulle, missä alkuruuaksi oli paistettu pekoniin käärityt parsat. Tuosta jäi siis kastikkeelle hyvät maut. Ensin pannu kuumennettiin ja lisättiin lorausvalkoviiniä, josta kiehautettiin alkoholi pois ja viini irrotti hyvin pannusta maut kastikkeeseen. Sen jälkeen lisättiin muut mausteet ja annettiin kastikkeen hetki kiehua kasaan ja maustua. Kun pasta oli valmista, pyöräytettiin pasta kastikkeessa ja tarjoiltiin tuoreella basilikalla koristeltuna ja itseasiassa maunkin puolesta suosittelen ripottelemaan päälle tuoreita basilikan lehtiä. Toimii todella hyvin!
Buon appetito!
Vastaa