Hirvikäristystä ja lohicevicheä – ruokapöydässä maistuu suomalainen luonto

IMG_2911Tänään meillä on herkuteltu syntisen hyvällä ruualla ja kotimaisilla herkuilla, missä maistuu Suomen puhdas luonto. Päivällisemme pääraaka-aineina toimivat pakkasesta sulatettu palanen kotimaista kylmäsavulohta, joka jäi yli joululta ja pakastettiin tuolloin myöhempää käyttöä varten sekä Larin sukulaismieheltä saatu itse metsästetty hirven käristysliha syksyn saaliista. Mitä muuta täydelliseen päivälliseen muka tarvitaan, sillä raaka-aineet eivät olisi voineet enää paremmaksi muuttua?

IMG_2910

Alkuruuaksi valmistimme Samassa liemessä-ohjelman reseptiä mukaillen lohicevichen, joka on valmistettu alkuperäisessä ohjeessa tuoreesta lohesta, mutta me hyödynsimme reseptissä kylmäsavulohen, mikä toimi cevichessä todella hyvin. Pääruuaksi oli hirvikäristystä voipotulla, puolukkahillolla sekä marinoidulla punasipulilla. Ai että toimi hyvin voissa ja oluessa hauduteltu hirven liha. Jälkkärinä koko komeuden kruunasi mansikka-raparperikiisseli kermatilkalla ja tietysti kiisselinkin marjat sekä raparperit ovat viime kesänä suomalaisesta maasta talteen nostettu ja talvea varten pakastettu. Raparperit taitavat olla itse asiassa Larin lapsuudenkodin takapihalta talon nurkalta kerätty.

 

Lohiceviche salaattiveneissä

IMG_2907

 • 2 retiisiä
 • 300g tuoretta, nahatonta lohifileetä tai kylmäsavulohta
 • 1 ruukku tuoretta korianteria
 • 1 punasipuli (jos sipuli on iso, käytä vain puolikas)
 • 2 sydänsalaattia tai baby gem -salaattia

 

Marinadi

 • 2 limetin mehu
 • ½ tuore jalapeno tai vihreä chili
 • 1 rkl soijakastiketta
 • 1 rkl oliiviöljyä
 • suolaa
 • mustapippuria

 

Aloita valmistamalla marinadi. Purista limeteistä mehut lasiin, pilko jalapeno tai chili hienoksi ja lisää jalapeno- tai chilisilppu limen mehun sekaan. Lisää myös soija, oliiviöljy sekä ripaus suolaa ja mustapippuria. Sekoita ja tarkista maku. Suikaloi retiisit ohuiksi viipaleiksi ja laita kylmään veteen odottamaan tarjoilua. Poista lohesta nahka, mikäli siinä on sellainen vielä jäljellä. Leikkaa lohi 1 x 1cm:n kuutioiksi ja laita kulhoon. Haluetassasi voit säästää muutamia korianterin lehtiä koristeluun, mutta hienonna loput varsineen ja yhdistä loheen. Hienonna punasipuli ja sekoita sekin lohen joukkoon. Juuri ennen tarjoilua irrota salaatinlehdet kerästä, pese ja asettele ne tarjoiluvadille. Sekoita marinadi lohen sekaan, jolloin limetin mehu ja suola kypsentävät lohta ja se alkaa muuttua pinnaltaan vaaleaksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai chiliä, jos haluat lisää potkua. Lusikoi täyte salaatinlehdille ja koristele retiisiviipaleilla. Tarjoa heti.

 

Vinkki! Meidän lähikaupassa ei ollut ohjeen mukaisia salaatteja ja ainoa salaattiveneeksi kelpaava salaatti, jota oli saatavilla oli sikurisalaatti. En ollut ennen sikurisalaattia maistanut, mutta se päätyi ostoskoriin, koska muodoltaan se sopisi alkupalaveneinä tarjottavan lohen tarjoilualustaksi. Maultaan sikuri osoittautui kuitenkin aika voimakkaan makuiseksi ja maku ei varmasti ole jokaisen ruokavieraan mieleen, joten jos sopivaa salaattia ei kaupasta löydy, suosittelen vaihtamaan suunnitelmaa lennosta ja tarjoamaan lohicevichen vaikka suupaloina saaristolaisleivän päällä tarjoiltuna.

 

Hirvikäristys (kolmelle ruokailijalle)

IMG_2913

 • 400g hirvenkäristyslihaa
 • ½ litraa tummaa tai vaaleaa olutta
 • 200g margariina
 • mustapippuria

 

Anna lihojen sulaa rauhassa, mikäli ne on ostettu pakasteena. Kokopalana oleva hirvenliha viipaloi poikkisyin ohuiksi viipaleiksi. Ruskista lihat reilussa nokareessa voita. Lisää olutta 4-5 desiä eli sen verran että lihat juuri peittyvät. Anna hautua kannen alla 1 ½ tuntia. Nosta kansi pannun päältä ja anna ylimääräisen nesteen haihtua pois. Lisää rasvaa reilusti niin, että käristys on kosteaa. Mausta mustapippurilla ja halutessasi suolalla. Valmista lisukkeeksi perinteistä voipottua keittämällä kuoritut perunat (jauhoinen lajike) ja survo kypsät perunat survimella. Nostele sekaan voinokareita. Perunoita ei ole tarkoitus soseuttaa muusiksi vaan se saa jäädä hiutaleeksi. Käristyksen ja voipotun kanssa lisukkeena voi tarjota puolukkahilloa sekä marinoitua sipulia.

 

Sitten ei muuta kuin herkut tarjolle, ruokavieraat ruokapöydän ympärille ja ruuat ääntä kohti. Tämä menu on sitten sen verran herkullinen alusta loppuun saakka, että varaudu vuolaisiin kiitoksiin ja tyhjäksi asti putsattuihin lautasiin.

IMG_2915

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s