Lasagne itsetehdyistä pastalevyistä

IMG_3352

Blogistani löytyy Karvisen lasagneresepti, pastataikinan teko-ohjeet sekä vinkit pastan tekoon aloittelijalta aloittelijalle. Nyt vuorossa on kuitenkin resepti, joka yhdistää nämä kaikki eli Karvisen lasagnea omatekoisista pastalevyistä tehtynä. Nyt nimittäin on lasagne niin taivaallisen hyvää, että tämän parempaa me emme ole aiemmin tehneet. Kun lasagnen tekee aivan alusta saakka itse pastalevyjä myöten, ei tämä resepti sovi todellakaan arki-iltoihin. Pitkän kaavan mukaan valmistettu lasagne on sellaisen viikonlopun kruunu, jossa kalenteri ammottaa tyhjyyttään ja mielessä kutkuttelee kunnon ruokahifistely ja ruuanlaitosta nauttiminen ilman minkäänmoista kiirettä. Lopputulos on kuitenkin kaiken vaivannäön arvoinen, sillä valmista lasagnea syö samanlaisella antaumuksella ja pieteetillä kuin Karvinen konsanaan omaa annostaan. Lasagne on yksi lempiruokiani ja se myös näkyy siinä intohimossa, jolla lasagnea meillä valmistetaan. Italialaiset osaavat vietellä minut ja kietoa pikkusormensa ympärille keittotaidollaan, sillä lasagne ja tiramisu ovat ne kaksi ruokamaailman herkkua, joista koostuu täydellinen ateria. Jos joskus pääsen suunnittelemaan itselleni keittiön, ei se voisi olla mitään muuta kuin täynnä italialaisen keittiösisustuksen nyansseja ja tunnistettavia rustiikkisia yksityiskohtia kivipintoineen, sinisävyisine puuovineen ja kattohirsineen.

 

Pastataikinan teko

 

Aloita pastataikinan teosta. Pastataikinan voi vaivata valmiiksi jo edellisenä iltana ja tämän vaiheen tekeminen etukäteen säästääkin aikaa rutkasti varsinaiselta ruuanlaittohetkeltä, sillä kunnollista pastataikinaa vaivataan kädet armoa huutaen puoli tuntia. Pastataikinan vaivaaminen menee siis hyvin tehokkaasta käsitreenistä. Vaivaa siispä taikina valmiiksi jo edellisenä iltana, kelmuta valmis taikinapallo ja jätä jääkaappiin odottelemaan lasagnen valmistusta.

 

Perinteinen italialainen pastataikina syntyy kahdesta raaka-aineesta: durumvehnäjauhoista ja kananmunista, muuta ei tarvita. Jauhojen on ehdottomasti oltava durumvehnäjauhoja, sillä tavallisista leivontaan tarkoitetuista vehnäjauhoista ei kunnollista pastataikinaa synny. Jokaista sataa grammaa jauhoja kohden taikinaan tulee yksi kananmuna. Kananmunien olisi hyvä olla huoneenlämpöisiä, tällöin taikinasta tulee parempi. Lasagnevuoalliseen pastataikinaa tarvitaan noin 300 grammasta jauhoja ja kolmesta kananmunasta. Me teimme pastataikinaa 500 grammasta jauhoja ja viidestä kananmunasta ja ylijäävästä pastataikinasta teimme tagliolinia eli nauhapastaa, jonka kuivatimme myöhempää käyttöä varten. Kuivattu pasta säilyy pari viikkoa ilman lisättyjä säilöntäaineita.

 

Pöydälle mitataan siispä haluttu määrä jauhoja ja jauhojen keskelle tehdään isohko kuoppa, johon rikotaan munat. Ensin munien keltuaiset rikotaan esimerkiksi haarukalla ja sitten munien sekaan aletaan pikku hiljaa sekoittamaan reunoilta jauhoja. Kun kaikki jauhot on sekoitettu munien kanssa sekaisin, alkaa armoton vaivaaminen. Hyvää pastataikinaa vaivataan puoli tuntia niin, että käsilihaksissa tuntuu. Tämän jälkeen taikinan annetaan levätä 15 minuuttia kelmutettuna jääkaapissa, jonka jälkeen pastan teko voidaan aloittaa. Vaihtoehtoisesti taikinan voi suojata kuivumiselta kelmulla ja kelmutetun taikinapallon voi jättää jääkaappiin odottamaan vaikkapa seuraavana päivänä tapahtuvaa pastan tekoa. Kuvalliset ohjeet pastataikinan valmistukseen löydät blogini aiemmasta postauksesta täältä.

 

Taikinasta lasagnelevyiksi

 

Kun pastataikinan työstö pastalevyksi alkaa, jauhota durumjauhoilla pöytä kunnolla ja jauhota hyvin myös pastataikina. 500 grammasta jauhoja tehty pastataikina kannattaa leikata neljään osaan ja antaa muiden osien odotella kelmussa jääkaapissa vuoroaan, kun työstät yhtä osaa. Näin pastakoneen läpi vedettävästä taikinalevystä ei tule kilometrin mittaista ja taikinalevy pysyy vielä suhteellisen hallittavissa mitoissa.

IMG_3354

Kaulitse jauhotettu taikinapallo noin puolen sentin paksuiseksi levyksi.

IMG_3353

Tämän jälkeen taikinan muokkaus pastakoneella voi alkaa. Kuljeta taikinalevy pastakoneen telojen läpi niin, että telat on säädetty mahdollisimman etäälle toisistaan. Pienennä säätöä yhdellä asteella ja tämän jälkeen kuljeta taikinalevy telojen välistä 5-6 kertaa muuttamatta telojen säätöä ja jokaisen kampeamisen välissä taita taikina kaksin kerroin ja jauhota tarvittaessa. Taikina ei saa muuttua tarttuvaksi, sillä silloin se ei kulje sulavasti pastakoneen telojen välissä, vaan takertuu kiinni. Kun taikina on saanut säännöllisen muodon, kuljeta taikinalevyä telojen läpi yhä uudelleen ja uudelleen pienentäen säätöä yhdellä asteella jokaisen mankeloinnin välissä. Meidän pastakoneessamme on säätövaihtoehdot 0-9, joista 9 on kaikista kapein telojen väli (minimipaksuus pastakoneessamme on 0,2mm). Lasagneen sopivan paksuista taikinamme oli, kun olimme vetäneet taikinan säädön 6 läpi. Tämän jälkeen ohueksi veivattu pastalevy leikataan terävällä veitsellä lasagneen sopivan kokoisiksi levyiksi.

IMG_3356

 

Karvisen lasagnen kastikeohjeet

 

IMG_3360

 

Jauhelihakastike:

 • 500g naudan jauhelihaa
 • 2 sipulia silputtuna
 • suolaa
 • paprikajauhetta
 • 4 valkosipulinkynttä murskattuna
 • 400g tomaattimurskaa
 • 70g tomaattipyreetä
 • 2dl vettä
 • 1-2 lihaliemikuutiota
 • basilikaa
 • oreganoa

 

Juustokastike:

 • 50g margariinia
 • 1dl vehnäjauhoja
 • 1l punaista maitoa
 • suolaa
 • viherpippuria murskattuna
 • 2dl juustoraastetta

 

Aloita jauhelihakastikkeen valmistuksella. Ruskista jauheliha, lisää sipulisilppu ja mausta suolalla sekä paprikajauheella. Lisää tomaattimurska ja –pyree, vesi sekä lihaliemikuutio(t). Hauduta noin 15min ja mausta basilikalla ja oreganolla. Jätä muhimaan kannen alle ja valmista sillä välin juustokastike. Sulata rasva teflonkattilassa, sekoita joukkoon vehnäjauhot. Lisää kylmä maito vähitellen koko ajan sekoittaen siten, että jauhot sekoittuvat maitoon tasaisesti. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä noin 5min, muista sekoittaa jatkuvasti. Mausta suolalla ja murskatuilla viherpippureilla. Lisää juustoraaste ja sekoita tasaiseksi.

 

Lasagnen latominen

 

Ainekset:

 • 300g lasagnelevyjä
 • jauhelihakastiketta
 • juustokastiketta
 • pinnalle juustoraastetta

 

Voitele iso suorakaiteen muotoinen uunivuoka. Levitä pohjalle jauhelihakastiketta. Lado päälle kerros lasagnelevyjä. Levitä levyjen päälle jauhelihakastiketta, sitten juustokastiketta. Lisää kerros lasagnelevyjä. Tee vielä kaksi samanlaista kerrosta. Levitä päällimmäisen lasagnelevykerroksen päälle loput juustokastikkeesta. Päällimmäiseen kerrokseen ei tule enää jauhelihakastiketta. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista 200 asteessa uunin alatasossa noin 45min. Anna lasagnen vetäytyä vielä ainakin 10min ennen tarjoilua.

IMG_3359

Huh! Alusta alkaen tehty lasagne on vihdoin valmis, upeat tuoksut ovat vallanneet kodin ja ruokavieraat ovat varmasti jo niin nälkäisiä, että kuola valuu suupielistä. Siispä hyvää ruokahalua, olet todellakin ruokasi ansainnut!

IMG_3364Lopusta pastataikinasta kannattaa kuivattaa nauhapastaa, joka säilyy kuivassa ja viileässä 1-2 viikkoa ilman säilöntäaineita.

 

Lue myös muut pasta-aiheiset postaukseni:

Pastanjauhantaa

Pastavinkit aloittelijalta aloittelijalle

Kotitekoinen ravioli

Pastakastike

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s