Sisustustöiden aloituksesta muuttovalmiiksi kodiksi

Siitä onkin vierähtänyt aikaa, kun viimeksi olen päivittänyt blogiin talokuulumisia. Olemme jo elokuussa muuttaneet uuteen kotiimme ja rakennusprojektin kuulumisten päivittäminen on tyystin jäänyt muiden kiireiden varjoon. Nyt kuitenkin on luvassa melkoinen pläjäys rakennusurakkaamme, sillä tähän postaukseen nivon yhteen koko taloprojektin loppupätkän sisältäen kaikki sisustustyöt ja viimeistelytyöt aina muuttovalmiiksi kodiksi asti. Tekstiä ja asiaa on siis luvassa paljon, joten pidemmitä puheitta aletaanpa perkaamaan läpi, mitä tapahtuikaan kevään ja kesän aikana raksallamme.

Sisustustuotteiden sisäänkanto

IMG_5813

Kun väliseinät on levytetty, alkaa talolle ripotellen saapumaan valtava määrä sisustustavaraa. Kuljetusfirmat tuovat kattopaneeleita, katto- ja lattialistoja, maaleja, tapetteja, kaakeleita, kiintokalusteet, väliovia, ulko-oven, saunan ja kylpyhuoneet ovet, ovikynnyksiä, saunapaneelia, pesuhuoneen kattopaneelia, lauteet, lattialaminaatit, kodinkoneet, viimeistelylistoja ja kaikkea muuta sälää, joista valmistuvat lopulta kodin valmiit pinnat. Kaikki tavara ei toki tule kerralla, vaan tavaraerät saapuvat ripotellen sitä mukaa, kun projekti etenee. Talolla saa kuitenkin ravata tuon tuostakin kantamassa saapuvia tavaraeriä sisälle ja usein nopeallakin aikataululla. Kodinkoneita, kiintokalusteita ja muita helposti vaurioituvia tavarakuormia ei voi jättää sään armolle ulos odottelemaan työpäivän päättymistä, vaan ne on riennettävä kantamaan sisälle samantien, kun ilmoitus saapuu, että talolle ollaan taas tuomassa seuraava tavaraerä. Osa kuljetusfirmoista ei ilmoittanut tulostaan lainkaan. He vain ilmestyivät tontille ja olettivat, että tokihan me päivystämme siellä aamusta iltaan joka päivä.

 

Ulkoverhouksen viimeistely

IMG_5852IMG_5855

Ulkoverhouksesta korjataan virheet, kuten rikkinäiset ja haljenneet laudat ja asennetaan viimeiset koristelistat ja kuistinkaiteet. Tilaajalla on tärkeä rooli ilmoittaa kaikista havaitsemistaan virheistä, jotta puuttuvat osat löytävät paikoilleen.

 

Kattopistorasioiden sijainnin tarkastus

 

Ennen kuin katto paneloidaan, tarkistetaan timpurin kanssa läpi jokaisen kattopistorasian sijainti, jotta valaisimia varten valmiiseen kattoon jätetään rei’ät varmasti oikeisiin kohtiin. Tähänkin operaatioon saa helposti uppoamaan tunnin aikaa ellei enemmänkin, kun jokaisen pistorasian sijainti mitataan mittanauhan kanssa oikealle paikalleen ja ennen sitä hahmotellaan vielä hieman huonekalujen paikkaa, jotta edes tiedetään, missä niiden valaisinten olisi syytä sijaita. Jo ennen rakentamisen aloittamista on tehty toki sähkösuunnittelijan kanssa sähkösuunnitelma ja sähköasentaja on sähköjohdotusten yhteydessä vetänyt kattopistorasiat suurin piirtein oikeille paikoilleen, joten suuria muutoksia ei tässä kohtaa voi enää tehdä valaisinpistorasioiden sijaintiin, mutta pientä hienosäätöä ja ennen kaikkea sijainnin oikeellisuuden tarkastamista voi ja pitääkin tehdä. Vaikka kyseessä on jokseenkin rakennusvaiheessa ylimääräiseltä tehtävältä tuntuva työvaihe, on tähänkin työvaiheeseen syytä paneutua tarkasti, sillä valmiissa kodissa ärsyttää tosi paljon, jos olohuoneen lamppu ei osukaan siihen sohvapöydän päälle tai ruokapöydän yläpuolelle ajateltu valaisin on 20 senttiä sivussa ja näyttää hassulta ja väärin sijoitetulta, kun ruokapöytä asetellaan muuton yhteydessä paikalleen.

 

Sisäkaton panelointi

IMG_5847

Ensimmäinen valmis pinta taloprojektissa on takka, mikäli sellainen on taloon tulossa. Tämän jälkeen seuraava valmis pinta on katto, sillä väliseinien levytyksen jälkeen alkavat sisustustyöt kattopaneeleiden asennuksella. Panelointi tapahtuu päivän tai parin aikana ja muuttaa rakentuvan kodin ilmettä yhdessä hujauksessa valtavasti. Kodista tulee valoisa, kun valkoinen katto valaisee huoneet.

 

Saunan panelointi

IMG_5838

Samalla, kun katto paneloidaan, saa saunakin paneelit seinilleen. Meillä saunaan tuli dramaattinen muutos, sillä vaihdoimme puun väriset paneelit syvän mustiin paneeleihin, joten saunan paneloinnin myötä saimme jo samantien fiiliksen tulevasta, ihanasta korpisaunastamme, johon valo siivilöityy pitkänmallisen panoramaikkunan lävitse, mutta häviää mustien paneelien varjoihin.

 

Käyttöullakon luukun asennus

IMG_5851

Sisäkaton paneloinnin yhteydessä viimeistään asennetaan mahdollisen käyttöullakon luukku ja rappuset. Luukku voitaisiin asentaa paikoilleen paljon aiemminkin jo ennen kuin kattovillojakaan ollaan asennettu, mutta meidän kohdalla kävi niin, että ensin koko luukkua ei oltu edes tilattu talollemme, vaikka olimme maksaneet siitä, ja sitten kun tämä kuukautta myöhemmin huomattiin ja luukku vihdoin tilattiin, ei ensimmäiseksi tilattu luukku koskaan saapunut tontille, vaan katosi johonkin matkan varrelle, jonka jälkeen luukku tilattiin vielä uudelleen ennen kuin sitä päästiin asentamaan. Näin ollen käyttöullakon luukun asentaminen venyi niinkin pitkälle, että se tosiaan asennettiin sisäkaton paneloinnin yhteydessä. Vielä tuossakaan vaiheessa käyttöullakon luukun asennus ei mennyt ongelmitta, sillä timpurimme huomasi, että mikäli luukku asennetaan siihen kohtaan, mihin se rakennuskuvissa on piiretty, ei se mahdu aukeamaan, sillä se vie pinta-alaansa laajemman tilan auetakseen, mitä rakennusinsinöörimme ei ollut huomannut ottaa huomioon. Niinpä tässä kohtaa vielä lennosta sijoiteltiin luukku uudelleen siten, että sen kautta nyt ylipäätään pääsee kulkemaan käyttöullakolle.

 

Käyttöullakon rakentaminen

IMG_20190618_175435IMG_20190624_183535

Tilasimme talotoimittajalta käyttöullakkovalmiuden tarkoittaen sitä, että talopakettitoimittajamme lisäsi käyttöullakon kohdalle vahvistetut tukirakenteet sekä toimitti ja asensi käyttöullakon luukun sekä tikkaat. Loput käyttöullakon rakentamisesta jäi meille. Toiveena oli, että käyttöullakko olisi saatu rakennettua jo toukokuun puolella, mutta Larille sattuneen tapaturman johdosta omista hommistamme aika moni homma viivästyi sen vuoksi, että Larin käsi leikattiin toukokuussa ja se oli kipsissä usean viikon ajan pitkälle kesään asti. Lopulta kuitenkin kesäkuussa pääsimme ystävien suuresti avustamana rakentamaan käyttöullakkoa, jonne rakennettiin ympäripontatusta laudasta napakka lattia ja puupaneelista rakennettiin seinät. Lisäksi käyttöullakon takaseinälle rakennettiin hyllyt pienten tavaroiden säilytystä varten ja lisättiin muutama pieni paristoilla toimiva valo, jotta käyttöullakolla näkeekin jotain, sillä emme vetäneet sähköjä ullakolle, koska emme nähneet niille oikeastaan mitään tarvetta.

 

Seinien tasoitus, maalaus ja tapetointi

IMG_5972IMG_5977IMG_5978

Kun katto on paneloitu, päästäänkin seuraavaksi käsittelemään seiniä. Seinät tasoitellaan ja pohjamaalataan (mahdollisesti jo ennen katon panelointia) ja tämän jälkeen viimeistellään pintamaalein sekä tapetoidaan. Meille seinien maalaus ja tapetointi tuli niin yllätyksenä, että saimme itsellemme todellisen kiireen aikaiseksi. Alisan huoneen oravatapetti oli ainoa, joka ei tullut talotoimittajamme kautta, vaan hankimme tapetin itse. Olimme ajatelleet asentavamme tapetin omin avuin sen jälkeen, kun ammattilainen olisi muuten tapetoinut ja maalannut seinät, mutta kun tasoite- ja tapettiurakoitsijamme ilmoittikin aloittavansa työt ja pyysi toimittamaan tuon itse hankkimamme tapetin talolle, jotta hän voi sen samalla asentaa puolestamme, tuli meille lähes tulkoon paniikki, sillä tapettia ei oltu ostettu vielä ja kyseessä oli tilaustuote, jota ei saanut Jyväskylästä yhdestäkään liikkeestä suoraan hyllystä. Tapetin toimitusaikojen kerrottiin olevan useita viikkoja ja tarvitsimme tapetin käytännössä katsoen heti, maksimissaan parin päivän kuluessa. Soitimme monen monta rautakauppaa ja tapettiliikettä läpi metsästäessämme tuota lapsen huoneeseen tulevaa tapettia, kunnes Kouvolan K-Raudasta saimme ilmoituksen, että heillä on hyllyssä tarvitsemamme tapettirullat. He varasivat rullat meille, laittoivat maksutiedot, me maksoimme tapetit ja lähetimme heille kuittikopion sähköpostiin ja he postittivat tapettirullat meille pikana. Saimme kuin saimmekin tapetit ajoissa talolle ja saimme huokaista helpotuksesta.

IMG_5984IMG_5990

Hihkuin onnesta, kun näin kauan odotetut, ihanat tapetit vihdoin paikallaan. Etenkin eteisen upea mansikkatapetti sai sydämeni tekemään kuperkeikkoja ja kärrynpyöriä onnesta soikeana ja tyttären huoneen veikeä oravatapetti sai lapsenkin hyppimään riemusta. Oli mieltä huojentavaa huomata, että tekemäni väri- ja kuosivalinnat toimivat uuden kotimme seinäpinnoilla itse asiassa vieläkin paremmin, mitä olin osannut mielessäni kuvitellakaan. Rakastuin kotiimme viimeistään tässä kohtaa sydänjuuriani myöten ja mietin jo, että joko voisin pystyttää olohuoneeseen teltan ja jäädä asumaan sinne.

 

Kuituliittymän tilaus

 

Monikaan ei tilaa samantien valokuituyhteyttä uuteen taloon, mutta me tilasimme. Syitä oli useita. Olimme ostaneet tontin valmiilta kuitualueelta, joten saimme kuidun pienimpään mahdolliseen hintaan ilman lisäkuluja ja kun kuitu vedettiin tontille jo maatöiden yhteydessä, tuli kuidun vetäminen kaikista edullisimmaksi, kun jälkeen päin ei tarvitse kaivaa tontin maata enää auki kuitukaapelin vetämiseksi maahan. Talopakettiimme kuului valmis talon sisäverkko ja kun kuitu vedettiin maahan valmiiksi maatöiden yhteydessä, päätimme tilata operaattorilta myös kuidun kytkennän samaan syssyyn. Meille hyvät tietoliikenneyhteydet ovat tärkeät ja kuituyhteys mahdollistaa minulle lisäksi etätyön tekemisen, joten siksikin kuidun tilaaminen tuntui itselle tärkeältä ja selvältä valinnalta. Työkoneeni lisäksi meillä nettiyhteyttä käyttävät monet muutkin laitteet, kodin reitittimen kautta puhelimet ovat kodin verkossa kotona ollessamme samaten kuin oma henkilökohtainen läppärini, jolla kirjoitan esimerkiksi blogiani. Käytämme kiinteän verkon kautta myös Chromecastia ja kuidun kautta saimme myös kaapelitv:n samaan hintaan näkyviin eikä meidän tarvinnut erikseen maksaa kalliista kaapelitv:n kytkennästä tai tv-antenneista ja lisäksi saimme myös kaikki netin mahdollistamat ominaisuudet käyttöön televisiosta. Myös aurinkopaneelien invertteri on suorassa nettiyhteydessä keräten dataa sähköntuotannostamme nettiportaaliin ja tulevaisuudessa vakaalle nettiyhteydelle on tarve erilaisten kodin turvalaitteiden myötä, kuten palovaroittimien, liiketunnistimien, murtohälyttimien, valvontakameroiden ja ulko-oven älylukon sekä elektronisen ovisilmän myötä, jotta kodin turvallisuutta voi valvoa puhelimen sovellusten kautta myös kotoa poissa ollessaan. Kuituliittymä tilattiin siispä alkukesästä ja se asennettiin juuri ennen muuttoamme, joten tietoliikenneyhteydet saatiin auki pari päivää ennen muuttopäiväämme ja ajoitus meni näin ollen täysin nappiin.

 

Virheistä ilmoittaminen

 

Edelleen, kuten läpi koko rakennusprojektin, jokainen työvaihe kannattaa skannata läpi erityisen tarkalla silmällä, ottaa valokuvia ja merkitä virheet muistiin ja raportoida niistä joko kyseisestä työvaiheesta vastaavalle urakoitsijalle tai koko projektin työpäällikölle. On naiivia ajatella, ettei virheitä sattuisi, sillä rapatessa roiskuu väistämättä ja kyseessä on valtavan iso projekti. Aina jotakin unohtuu tai menee rikki. Kun virheet sanoo reilusti ääneen ja tekee sen vieläpä ajoissa, tulee virheistä mahdollisimman vähän ylimääräistä vaivaa ja harmia ja kaikilla mieli säilyy positiivisempana, kun virheet tulevat nopeasti korjatuksi. On hyvä muistaa, että sellaista ei voi korjata, minkä olemassaolosta ei tiedä. Niinpä vain virheistä ilmoittaminen mahdollistaa sen, että joku voi tulla sen korjaamaan.

 

Kattoturvatuotteet

 

Katolle asennetaan kattosillat ja lumiesteet, katon laidoille asennetaan räystäät ja räystäistä lähtevät sadevesirännit. Seinälle asennetaan katolle menevät tikkaat. Mikäli mahdollista, kannattaa räystäsaluset ja nurkkalaudat maalata ennen kattoturvatuotteiden asennusta, sillä silloin maalaustyö on huomattavasti helpompaa, kun räystäitä ja rännejä ei tarvitse suojata teipillä, muoveilla ja pahveilla, vaan saa vain sutia menemään. Me emme tätä pystyneet huomioimaan Larin kipsatun käden vuoksi, kun aika ei vain kaiken muun härdellin keskellä antanut myöten aloittaa talonmaalausta yhtään aiemmin, joten maalauspuuhat venyivät kesä-heinäkuun vaihteeseen, jolloin Larin käsi oli jo parantunut ja toimintakunnossa taas. Mutta taloa maalatessamme tuli kyllä mietittyä kerran jos toisenkin, että olisipa projekti huomattavasti helpompaa, jos nuo kohdat olisi maalattu valmiiksi jo ennalta. Kun kattoturvatuotteet on asennettu, kannattaa työn jälki käydä läpi vielä huolellisesti ja tarkistaa, että sovitut työt on tehty. Meillä esimerkiksi puuttui terassin oven kohdalta katolta puoli metriä lumiestettä, jonka vuoksi työmiehet kutsuttiin takaisin lisäämään puuttuva lumieste katolle.

IMG_20190722_163133

 

Aurinkopaneelien asennus

IMG_6046IMG_6062

Kun talotoimittajan puolesta katolla kaikki oli valmista, sai aurinkopaneelit asentaa katolle seuraavaksi. Niinpä ilmoitin Energiaturvalle, että paneelit saisi tulla nyt asentamaan. Paneelien asennus tapahtui yhdessä työpäivässä ja oli ehkä yksi stressittömimmistä työvaiheista koko rakennusprojektin aikana. Käyttöönottoa tosin jouduttiin vielä hetki odottelemaan, sillä kun paneelit ja invertteri oli asennettu, teki Energiaturvan asentaja sähkönsiirtoyhtiölle ilmoituksen aurinkopaneeleista ja vasta kun saimme tietoomme tuotantopaikan numeron, pääsimme tekemään aurinkosähköstä sopimuksen sähköyhtiömme kanssa ja kun ilmoitusluontoiset asiat oli hoidettu, hyväksytty ja kuitattu, saatiin invertteri kytkeä käyttöön ja paneelit alkoivat tuottamaan meille taivaalta sähköä.

IMG_6059

 

Lattioiden ja pesuhuoneen laatoitus

IMG_5829IMG_6018

Seinien maalaamisen ja tapetoinnin jälkeen siirryttiin laattojen pariin. Ensin kosteisiin tiloihin leviteltiin kosteuseristeet seiniin ja lattioihin ennen kuin laatoitustyö voitiin aloittaa. Laatoitustyö aloitettiin pesuhuoneen seinistä, jonka jälkeen laatoittaja laatoitti saunan, pesuhuoneen, kodinhoitohuoneen, eteisen ja wc:n lattiat. Tässä kohtaa on tärkeää käydä laatoittajan kanssa läpi mahdolliset laattojen päälle tulevat kiintokalusteet, niiden sijainnit ja koot, jotta vältytään erikoisilta suunnittelun kukkasilta, mitkä myöhemmin harmittavat. Meillä tällainen huomioitava asia oli se, että eteisemme käytävä oli tarkoitus laatoittaa kahden ja puolen metrin mittaiselta matkalta ja eteiseen oli myös tulossa saman pituinen kaapisto laatoituksen päälle. Jos laatoituksesta olisi tehty alkuperäisen suunnitelman mukaisesti tasan 2,5 metriä pitkä, olisi eteisen kaapiston reuna asettunut samaan kohtaan, johon olisi tullut laatoituksen ja laminaatin välinen raja, mikä puolestaan on tarkoitus siistiä lattialistalla. Koholla oleva lattialista olisi jäänyt siis rumasti kaapiston alle tai vaihtoehtoisesti viimeistelylistaa ei olisi voinut asentaa koko matkalle. Otimme asian rakennusmestarimme suosituksesta puheeksi laatoittajamme kanssa, joka jatkoi laatoitusta muutaman sentin pidemmäksi, siten että viimeistelylistalla mahtuu siistimään lattian ja laminaatin välisen yhtymäkohdan listan jäämättä kuitenkaan eteisen kaapiston alle ja näin lopputuloksesta tuli erittäin siisti ja toimiva. Nämä ovat pieniä asioita, mutta lopulta huonosti suunniteltuina kovinkin häiritseviä.

IMG_20190610_183731IMG_20190612_120902IMG_6013

 

Kiintokalusteasennus

IMG_6074IMG_6079

Kun kosteiden tilojen lattiat on laatoitettu ja saumattu, oli kiintokalusteasennusten aika. Yhden päivän aikana asennettiin keittiön kaapistot ja tasot, kodinkoitohuoneen kaapistot ja tasot sekä vessan allaskaapisto ja korkea kaappi. Asentaja huomasi, että wc:n lavuaarissa oli pienen pieni halkeama, joten kertaalleen jo asennettu allas irrotettiin ja tilattiin tilalle uusi, virheetön allas, joka tultiin myöhemmin vielä erikseen asentamaan paikalleen. Lisäksi kalustetoimituksesta puuttui muutamia viimeistelylevyjä, saranan vaimentimia sekä astianpesukoneen kohdalta kaapiston alasokkeli, joten nämä osat toimitettiin ja asennettiin vielä jälkitoimituksena. Itselle kannattaa kirjata muistiin kaikki kesken jääneet työt ja puuttuvat osat, jotta muistaa seurata, että kaikki sovitut ja luvatut työt tulee tehtyä eivätkä sitten unohdu ja jää tekemättä.

IMG_6082

 

Välitilalaatoitukset

IMG_6091

Kun kiintokalusteet ovat paikallaan, pääsee laatoittaja jatkamaan hommiaan ja viimeistelemään kiintokalusteet välitilalaatoituksilla. Me toimme talvella Meksikon matkalta mukanamme palan ihanaa karibiaa eli muutaman käsinmaalatun, uniikin koristelaatan, jotka asennettiin keittiöön ja vessaan. Laatoista kuusi pääsi koristamaan keittiön välitilaa, johon valittiin kauniin koristelaatan kaveriksi aivan tasainen, kiiltäväpintainen valkoinen laatta. Laattoihin pientä twistiä saatiin kalanruotoladonnalla, johon sommiteltiin mukaan myös Meksikosta tuodut laatat. Laatoittajamme teki todella hyvää työtä välitilalaatoitusten kanssa eikä erikoisladonnastakaan veloitettu päätä huimaavia lisäkuluja, vaikka toki hieman tuosta lystistä piti maksaa, sillä talotoimittajan talopakettiin kuului vain perus tasa- ja tiililadonnat. Erikoisladonnasta ja omien laattojemme asennuksesta sovimme siis suoraan laatoittajan kanssa.

IMG_6087IMG_6097

Kodinhoitohuoneeseen valitsimme myös valkoisen laatan, mutta sen pinta on aaltoileva ja eläväinen, sillä siinä risteilevät matta ja kiiltävä valkoinen vuorotellen. Eläväisen pinnan vuoksi päätin rauhoittaa ladontakuvion ja laatat asennettiin tasaladonnalla. Vessan välitilaan asennettiin samaa valkoista laattaa kuin kodinhoitohuoneenkin välitilaan, ja sen aaltomainen, raidoitettu kuvio sopiikin loistavasti yhteen vessan valkean, puupanelointia muistuttavan tapetin kanssa. Keskelle valkoisia laattoja sommiteltiin yksi kaunis meksikolainen käsinmaalattu, sinisävyinen laatta. Kun näin laatoitukset valmiina, läikähti sydämessä onni, sillä olin saanut palan rakastamaani karibiaa ja Meksikoa osaksi kotiamme.

 

Vesikalusteiden asennus

IMG_6113

Seuraavaksi paikoilleen asennetaan vesikalusteet eli vessanpytyt, suihkut ja hanat ja putkityöt tehdään myös loppuun. Tämän jälkeen uudessa kodissa tulee hanasta vettä ja voi käydä jopa vessassa. Ihan mahtavaa, että taakse olivat jääneet ne päivät, kun sai ravata vessassa joko naapurissa, pusikossa, huoltoasemalla, vanhalla kodilla tai lähimmässä kaupassa. Vessahätä oli nimittäin tähän asti ollut yksi inhottavimmista rakennusaikaisista vieraista. Alisalle tein muun muassa parikin kertaa tyhjästä maalisangosta, muovipussista ja parista puupaneelin pätkästä takapihallemme pikahuussin, sillä pienelle lapselle ei todellakaan voi sanoa isomman hädän iskiessä, että odotappa 15 minuuttia, jotta keritään huoltoasemalle. Niinpä hätä kirjaimellisesti keinot keksii ja kaikenlaisia virityksiä tontillamme nähtiin ennen kuin saimme vessanpytyt käyttöön.

 

Sähkötöiden ja ilmanvaihtojärjestelmän viimeistely

IMG_6109

Kiintokalusteasennusten jälkeen myös sähkötyöt viimeistellään. Kattoon asennetaan valaisinrasiat ja seiniin pistorasiat. Kiinteät valaisimet sekä loisteputkivalot asennetaan paikoilleen. Lattialämmön säätörasiat ja ilmanvaihtokoneen säätöpaneeli asennetaan, ilmanvaihtokone kytketään, ilmanvaihtokanavien venttiilit asennetaan samoin kuin sähköverkkoon liitetyt palovaroittimet. Ulkovalaisimet asennetaan myös sekä mahdolliset liiketunnistimet.

 

Käytönopastukset ja pöytäkirjat

 

Kun putki-, sähkö- ja ilmanvaihtotekniikkaan liittyvät työt on tehty, onkin edessä liuta käytönopastuksia ja kasa pöytäkirjoja tallennettavaksi rakennusluvalle. Jokaisesta asiasta pidetään erikseen käytönopastus; talon sähkötekniikasta, ilmanvaihtotekniikasta, aurinkopaneeleista ja maalämmöstä. Tietoa tulee niin paljon, että sen sisäistääkseen tarvitsisi jonkin sortin korkeakoulututkinnon ja parin vuoden opinnot, mutta sen sijaan kaikki faktat ladellaan yhdestä aihepiiristä noin puolessa tunnissa pikakelauksella ja kaiken informaation yrittää sisäistää edes sillä tasolla, että kun tämä aihe uudessa talossa asuessa tulee vastaan, mistä voin kysyä apua tai lukea vastauksen. Jokaisen käytönopastuksen yhteydessä kirjataan myös käyttöönotto- ja asennuspöytäkirja toimitettavaksi rakennusluvalle, jonka lisäksi luvalle tulee tallentaa monia muita pöytäkirjoja ja raportteja kuten energiaselvitys, energiatodistus, tiiveysmittausraportti, ilmamäärien mittauspöytäkirja, koepainepöytäkirja ja äänitasojen mittauspöytäkirja nyt ainakin. Varmasti tuosta listasta joku raportti unohtuikin.

 

Huoltokansio

 

Käyttöönottotarkastuksessa tulee esittää talon huoltokansio. Huoltokansioon tulee olla kerättynä kaikki käyttöönottopöytäkirjat ja edellä mainitut raportit. Tämän lisäksi kansioon tulee liittää kaikki talotekniikkaan liittyvät ohjekirjat sekä kodinkoneiden ohjekirjat. Kansioon kannattaa laittaa myös laitteiden takuutodistukset. Itse tulostin myös netistä Ympäristöministeriön laatiman valmiin pientalon huoltokirjan, jonka kysymyspatteriston täyttämällä onkin valmiina aika täydellinen huoltokansio oman kodin huoltoa ja ylläpitoa varten.

 

Talon maalaus

IMG_6105

Talon ulkomaalaus on urakka, joka lähes aina kuuluu tilaajalle eli meille itsellemme. Taloelementit saapuvat pohjamaalattuna, mutta talo tulee pintamaalata itse. Saimme suosituksen, että ensimmäisenä kesänä maalaisimme talon ensimmäiseen kertaan ja vasta toisena kesänä toiseen kertaan ihan sen vuoksi, että puu jonkin verran elää vielä ensimmäisenä vuotenaan talon rakennuksen jälkeen. Maali voi alkaa vuoden aikana rakoilemaan, joten kun toinen maalikerros maalataan vasta vuoden päästä, peittyvät mahdolliset raotkin maalipinnassa samalla. Talon maalaukseen kannattaa valjastaa niin monta kaveria kuin suinkin, sillä tekemistä riittää ihan varmasti jokaiselle, joka lupautuu auttamaan. Meillä talon maalaamiseen meni kolme päivää aamusta iltaan saakka. Jokaiseen soluun särki noiden rankkojen päivien jälkeen, mutta toisaalta meidän tontilla kyllä naurettiinkin tuona aikana paljon. Rankka projekti ei tuntunut ollenkaan niin karmealta, kun mukana auttamassa oli tärkeitä ystäviä. Heidän apunsa oli korvaamattoman arvokasta.

 

Sokkelin viimeistely

DSC_0296

Sokkelin voi pintakäsitellä monella tavalla, mutta me valitsimme varmasti sen edullisimman ja yksinkertaisimman tavan eli maalasimme sokkelin yksinkertaisesti vain sokkelimaalilla. Jos olisi perehtynyt asiaan etukäteen tarkemmin ja ymmärtänyt lukemansa, olisimme ehkä älynneet tasoittaa sokkelin ensin tasoitteella ja vasta sitten alkaa maalausurakkaan. Sen sijaan käsittelimme sokkelin pohjustustuotteella, annoimme sen kuivua vuorokauden verran, maalasimme sokkelin kertaalleen ja katsoimme sitten lopputulosta järkyttyneenä, että hyi olkoon kuinka reikäiseltä lopputulos näyttikään. Marssimme vasta tässä vaiheessa ostamaan tasoitteet, tasoittelimme sokkelin tasoitemassan ja lastan avulla ja sen jälkeen maalasimme sokkelin uudelleen. Valkoinen tasoite paistoi läpi ensimmäisestä maalikerroksesta, joten sokkeliin vedettiin vielä kolmaskin kerros maalia. Tekemällä oppii, sanotaan, ja me todellakin opimme tästä projektista sen, että tyhmästä päästä kärsii koko ruumis. Sokkelin maalaus jäi vieläpä lähes tulkoon kokonaan minun harteilleni, sillä silloin kun sokkelin viimeistely oli ajankohtainen, olin minä Alisan kanssa kesälomalla ja Lari painoi duunia vielä odotellen omaa lomaansa. Niinpä me Alisan kanssa rehkimme päivät tontilla. Alisa nukkui pitkiä päiväunia talon varjoisalla puolella. Tein hänelle pedin vilteistä kuormalavojen ja kuistin aitaelementtien päälle. Samalla kun Alisa nukkui, minä maalasin sokkelia kyykyssä reidet huutaen hoosiannaa ja jalat tuntuivat olevan totaalisen krampissa. Selvisimme kuitenkin ja loppujen lopuksi säilytin kävelykykyni ja sokkelistakin tuli oikein hyvä. Sokkeli viimeisteli talon ulkonäön ja muutti ilmettä samantien paljon huolitellumman ja valmiimman näköiseksi.

 

Rännikaivojen asennus

 

Rännikaivojen asennus ei välttämättä kuulu talopakettiin eikä kattoturvatuotteiden asentajille, vaan on otettava itse lapio kauniiseen käteen ja asennettava rännikaivot paikoilleen rännien alle. Näiden kanssa joutuu jonkin verran puuhailemaan ja jumppaamaan, sillä maasta nouseva sadevesiputki, joka on asennettu maatöiden yhteydessä, ei välttämättä osu aivan juuri kohdalleen seinään kiinnitetyn sadevesirännin kanssa. Maata joutuu sadevesiputken ympäriltä kaivamaan pois, jotta saa aseteltua putken oikealle kohdalle ja asennettua sen päähän rännikaivon.

 

Lattian asennus

IMG_6301

Kun katto, seinät ja laatat ovat valmiina ja kiintokalusteet paikallaan, asennetaan lattia. Laminaatit löytävät paikoilleen myös suurin piirtein yhdessä päivässä. Lattia-asentaja hioo lattiavalun tasaiseksi, asentaa laminaatin alusmateriaalin paikoilleen, joka on pehmeää solumuovia tarkoituksenaan suojata lattiaa ja vaimentaa ääniä. Solumuovin päälle asennetaan laminaatti. Laminaatin laatua kannattaa valvoa jo asentaessa, jotta virheelliset lankut eivät päätyisi lattiaan, mutta myös lattia-asennuksen jälkeen lattiapinnan laatu kannattaa syynätä tarkasti läpi. Meillä esimerkiksi keskelle olohuoneen lattiaa oli päätynyt yksi laminaattilankku, jossa oli kämmenen kokoinen jälki, mistä puuttui päälipinnoite. Huomasimme vian lankussa heti lattia-asennusta seuraavana päivänä luonnonvalossa ja ilmoitimme asiasta työpäälliköllemme samantien. Ennen kuin työt etenivät sitä pidemmälle, lattialankku tultiin vaihtamaan uuteen ja nyt olemme oikein tyytyväisiä kauniiseen lattiaamme.

 

Vaatehuoneet

IMG_6320

Talopakettiimme ei kuulunut vaatehuoneiden sisustus. Niinpä tilasimme vaatehuoneiden hyllyt ja laatikostot itse ja asensimme ne paikoilleen. Hankimme myös itse eteisen 2,5 metrisen jättikaapiston, jonka asensimme myös aikalailla samaan aikaan, kun laminaattia asennettiin lattiaan.

 

Viimeistely

IMG_6330

Sisustustimpuri tulee tekemään lopuksi viimeistelytyöt. Hän asentaa katto- ja jalkalistat, listoittaa ikkunoiden ja ovien karmit siistiksi, asentaa väliovet sekä pesuhuoneen ja saunan oven, vaihtaa rakennusaikaisen ulko-oven tilalle lopullisen ulko-oven, viimeistelee mahdollisesti saumoja, asentaa nurkkalistat ja huoneiden väliset kynnyslistat, asentaa saunanlauteet sekä asentaa kodinkoneet. Lisäksi sisustustimpuri tekee karkean siivouksen. Sisustustimpurin käsissä keskeneräisestä tulee vihdoin valmista ja huoliteltua. Raksa muuttuu vihdoin kodiksi. Me viimeistelimme kodinhoitohuoneen ja terassin ovet siroilla ovikatoksilla, jotka tuovat suojaa oven päälle vaihtelevilta sääoloilta ja näin pidentävät puupintaisten ovien käyttöikää.

DSC_0329

 

Loppusiivous

 

Koko rakentamisen ajanjakson ajan tilaajan yksi suurimmista työtehtävistä työmaalla on siivoaminen. Rakentamisesta tulee valtavasti roskaa ja likaa, joten sitä saa olla siivoamassa jatkuvasti. Kaikista parasta koko siivousurakassa on kuitenkin loppusiivous, kun koti siivotaan muuttovalmiiksi. Joskin tämä on myös työläin siivous ja siihen kannattaa ihan suosiolla varata pari päivää aikaa. Siivottavaa riittää, sillä rakennuspölyä on aivan joka paikassa. Kattopaneelit on pyyhittävä, ikkunat pestävä, myös seinistä saattaa joutua siistimään sormen jälkiä ja pölylänttejä, kaikkien kiintokalusteiden pyyhintä niin sisältä kuin ulkoa, saunan paneeleiden pyyhintä, talon imurointi, lattian pesu (meiltä vaati kaksi kertaa lattian pesun ennen kuin siitä tuli puhdas, sillä lattiassa on valtava määrä likaa, vaikka lattialaminaatti lähes viimeisenä asennetaankin), saunanlauteiden käsittely vahalla tai öljyllä, pesutilojen ja lattialaattojen pesu sekä vaatehuoneiden siivoaminen. Ja tosiaan sitä likaa riittää niin, että pesuvesi on mustana jatkuvasti ja sen saa vaihtaa useita kertoja, joten siivoaminen on todellakin aikaa vievä projekti. Loppusiivouksen yhteydessä kiinnitimme paikoilleen myös muun muassa seiniin tulevat pyyhekoukut sekä vessapaperitelineet.

IMG_20190809_151340

 

Roskakatos

IMG_20190725_184318DSC_0416

Roskakatosta ei tokikaan samantien ole pakollista rakentaa, mutta me rakensimme sen samaan syssyyn, kun rakentamisesta ylijäänyttä lautaa oli kertynyt niin mukavasti. Roskakatos syntyi täysin ylijääneistä rakennusmateriaaleista. Katosta varten meidän täytyi ostaa ainoastaan betonipalkit, jonka päälle katos rakennettiin, kattoa varten kattohuopaa, huopanauloja sekä tippapellit ja ovia varten saranat. Kun katos oli rakennettu, maalattiin se talosta ylijääneillä maaleilla ja lattian maalasin itseasiassa ylijääneellä sokkelimaalilla. Roskakatoksesta tuli aivan ihana ja se syntyi todella edullisesti, kun pystyimme hyödyntämään hartiapankkia ja ylijääneitä tarvikkeita katoksen rakentamisessa.

 

Talonluovutus

 

Talotoimittajan työpäällikkö luovuttaa talon tilaajalle, kun sovitut työt on tehty. Luovutuksen yhteydessä kannattaa käydä vielä läpi tehdyn työn jälki ja kaikki ne työt, jotka syystä tai toisesta on sovittu tehtäväksi jälkikäteen, tulee kirjata luovutuspöytäkirjaan vielä tekemättömäksi. Luovutuspöytäkirjaan voi myös merkitä ajankohdat, jolloin sovitut työt tehdään. Kun talo on luovutettu tilaajalle, voidaan varata katselmukset, jotta päästään muuttamaan.

 

Lvi-katselmus ja käyttöönottotarkastus

 

Ennen muuttoa on vielä pidettävä ensin lvi-katselmus lvi-työpäällikön ja kunnan lvi-insinöörin kanssa ja sen jälkeen käyttönottotarkastus kunnan rakennusvalvojan sekä oman vastaavan rakennusmestarin kanssa. Rakennusmestarin on hyvä osallistua myös lvi-katselmukseen. Molemmat tarkastukset varataan kaupungin rakennusvirastosta. Käyttöönottotarkastuksessa tulisi esittää verohallinnon todistus rakentamisilmoituksen teosta. Käytännössä tämä siis tarkoittaa, että verohallintoon on rakentaja ilmoittanut käyttämänsä urakoitsijat ja heille maksetut korvaukset työstä. Tämä tehdään sen vuoksi, jotta varmistutaan, ettei pimeää työvoimaa ole käytetty ja ehkäistään harmaata taloutta. Mehän toki olimme tuon ilmoituksen tyystin unohtaneet, joten teimme ilmoituksen sitten käyttöönottotarkastuksen aikana.

 

Muutto

 

Sitten ei muuta kuin tavarat kyytiin ja muuttamaan uuteen ihanaan kotiin. Muista varmistaa postista postilaatikon oikea paikka ja sopia postin jakelun aloittamisesta, tee muuttoilmoitus postiin ja maistraatille sekä tee jätesopimus alueen jätehuollosta vastaavan tahon kanssa. Muista myös siirtää kotivakuutus uuteen kotiin, sillä talotoimittajan vakuutus päättyy siihen hetkeen, kun talo luovutetaan tilaajalle.

 

Tässäpä taloprojektimme vaihe vaiheelta läpi käytynä. Listaan tuohon alle vielä muutkin postaukset, jotka olen rakennusprojektistamme kirjoittanut. Seuraavaksi, kun kirjoitan talostamme, pääsenkin näyttämään kuvia valmiista kodista. Mitä tästä kaikesta härdellistä syntyikään, siitä sitten lähiaikoina lisää. Ja valtavan suuri kiitos jokaiselle, joka taloprojektissamme on ollut mukana tavalla tai toisella. Etenkin suuri kiitos jokaiselle meitä tontilla auttaneelle sekä heille, jotka ovat vahtineet Alisaa, jotta olemme saaneet keskittyä hommiimme täysipainoisesti, kuten esimerkiksi talonmaalaukseen.

 

Nyt on ihana olla kotona.

 

Tässä vielä linkit aiempiin  postauksiini liittyen talon rakentamiseen ja omakotitalounelmiimme:

Lattiavalusta sisustustöiden alkuun

Tapettia ja maalia seinille – meidän talosta tulee ihana

Tontin valinta: uudessa kodissamme kaiken muun hyvän lisäksi on myös ihanat maisemat

Talotoimituksesta lattiavaluun

Vesikatastrofi tontilla

Lapsi talonrakennusarjessa

Rakennusluvasta talotoimitukseen

Aurinkoenergia osana omakotitaloasumista

Miten meni omakotitalotontin maatyöurakka?

Talomme pohjapiirustus

Aloituskokous pidetty, joten rakentaminen alkaa

Talopakettien kilpailutus – miten vertailla tarjouksia?

Unelmista rakennuslupaan

Asunto- tai rakennuslainan hakeminen – miten haaveilemansa lainan voi napata ilman vakuuksia?

Omakotitalon värisuunnitelma

Hei, me rakennetaan!

Olenko talon ostaja vai rakennuttaja?

Talo unelmaminälle vai todelliselle minälle?

3 vastausta artikkeliin “Sisustustöiden aloituksesta muuttovalmiiksi kodiksi”

 1. […] Sisustustöiden aloituksesta muuttovalmiiksi kodiksi […]

  Tykkää

 2. Tuo on kyllä huono asia, ettei ilmoiteta tulosta. Sama kävi meillekin joskus kun kodinkoneita tuotiin. Meilläkin vihdoin on muuttovalmis talo, on tätä kyllä odotettukin. Paljon oli hommaa ja nyt on oma koti.

  Tykkää

  1. Onnea teille uuteen kotiin! On se vain huojentava fiilis, kun talo on vihdoin valmis ja pääsee muuttamaan ja asettumaan kodiksi. Iso työ palkitaan kyllä siinä vaiheessa, kun saa kantaa omat tavarat sisään. 😊 Ja juu noiden tavarantoimittajien ja kuljetusliikkeiden luulisi ymmärtävän että on kaikkien etu että tavaralähetyksen vastaanottaja tietäisi olla paikalla oikeaan aikaan. Mutta onneksi näistäkin kommelluksista selvittiin! 😊

   Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s