Ideat joulupöytään: kylmäsavulohiceviche ja kylmäsavuporokeitto

DSC_1433[1]

Itsenäisyyspäivän myöhäisellä brunssillamme pöytään katettiin jos jonkinmoisia herkkuja. Oli minitoasteja, voileipäkakkua, minihirviburgereita ja mustikkaista juustokakkua, mutta sen lisäksi oli myös isäni kokkaillut pöytään kylmäsavulohesta herkullisia suupaloja, joissa cevichen tyylinen lohitäyte tarjoiltiin ruisleipäpalalla, ja lisäksi alkuruokana herkuttelimme maistuvalla kylmäsavuporokeitolla. Kylmäsavulohesta tehty täyte oli niin herkkua, että valmistimme samaa ihanuutta heti viime viikonloppuna jo uudelleen ja tällä kertaa herkuttelimme lohitäytteen ruissipsien kaverina. Nämä herkut sopisivat ihan täyden kympin arvoisesti myös joulupöytään ja ovat myös helppoja ja nopeita valmistaa, joten ajattelinkin julkaista reseptit myös blogissa, sillä pitäähän sitä pitkästä aikaa päästä blogissakin taas herkkureseptien äärelle.

 

Joulupöydän alkupalakeitto kylmäsavuporosta

 

DSC_1437[1]

 • 350 g purjoa
 • puolikas keskikokoinen sipuli
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 2rkl voita sipulien kuulottamiseen
 • 3 rkl vehnäjauhoja
 • litra vettä
 • 1 lihaliemikuutio
 • noin ½ tl mustapippuria
 • suolaa saman verran
 • 2 dl ruokakermaa
 • 100 g kylmäsavuporoa
 • 4 siivua paistettua pekonia
 • tuoretta persiljaa koristeeksi

 

Pilko purjo ja sipulit ja kuullota sipulit miedolla lämmöllä kunnolla. Lisää mukaan vehnäjauhot, vesi, lihaliemikuutio ja mausteet. Anna kiehua, niin että kaikki ainekset ovat kypsiä ja pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella ja siivilöi sattumat pois keitosta. Lisää keittoon kerma ja pilkotut porot sekä kypsät pekonit. Kuumenna keitto vielä kuumaksi. Lisää pinnalle tarjotessa tuoretta persiljaa silputtuna, nauti ja riemastu.

 

Kylmäsavulohiceviche

 

DSC_1455[2]

 • 150 g kylmäsavulohta
 • 1 pieni punasipuli
 • 1 pieni hapahko omena, esim. Granny Smith
 • 1 rkl Dijon-sinappia, tavallinenkin sinappi käy
 • puolikkaan pienen sitruunan mehu
 • noin ½ tl mustapippuria
 • 1 prk Creme Fraichea
 • ½ dl silputtua tuoretta tilliä

 

Pilko kylmäsavulohi pieneksi kuutioksi. Samoin silppua punasipuli silpuksi ja kuori ja pilko omena myös pieniksi kuutioiksi. Lisää joukkoon sitruunan mehu ja sekoita. Lisää mustapippuri ja sinappi ja sekoita jälleen. Lisää silputtu tilli ja ranskankerma ja sekoita tasaiseksi. Tarjoa esimerkiksi saaristolaisleivän päällä sopivina suupaloina. Täyte toimii äärimmäisen hyvin myös ruissipseiltä tarjoiltuna. Koristeluun voi käyttää tuoretta tilliä. Ja sitten ei muuta kuin tämäkin herkku ääntä kohti ja naapurit kateellisiksi.

 

Mukavia hetkiä joulumenun suunnitteluun!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s