-
Kolmekymppiseksi Saimaalla
Kolmekymppisiäni lähdimme juhlimaan Saimaalle! Imatran ja Lappeenrannan seutu oli entuudestaan osaltani täysin koskematon. En muista koskaan käyneeni siellä enkä oikeastaan tiennyt koko alueesta mitään, paitsi että siellä on Saimaan hieno vesistö, missä voi nähdä Saimaannorppia. Hatarilla pohjilla oli siispä tietämys. Alun perin keväällä ajattelimme lähtevämme pitkäksi viikonlopuksi ulkomaille juhlimaan syntymäpäivääni tai jos kesälomamme olisi sattunut…
-
Majapaikkoja Rengastiellä
Viivyimme Rengastiellä neljä päivää, joista kaksi oli varattu saaristolle ja kaksi Muumimaailmalle. Matkalla yövyimme kolmessa eri majapaikassa, joista jokainen osoittautui aivan napakympiksi valinnaksi. Jos tekisin Rengastiekierroksen uudelleen, voisin aivan hyvin varata majoituksemme samoista paikoista toistamiseen. Tutustuimme eri vaihtoehtoihin etukäteen ja varasimme majapaikat myös hyvissä ajoin valmiiksi. Mikäli majapaikalla on sinulle merkitystä, suosittelen varaamaan etenkin kesäkaudella…
-
Rengastien tauko- ja ruokapaikat
Lähdettyämme Kokemäeltä suuntaamaan kohti Turun saariston kuuluisaa Rengastietä, valtasi mielen kutkuttava jännitys ja innostunut odotus. Edessä oli uusi reitti, uusia kokemuksia ja mielenkiintoista nähtävää. Suomen saaristo oli tätä ennen omalta osaltani täysin koskematon Ahvenanmaata ja Suomenlinnaa lukuun ottamatta. Valitsimme koluttavaksemme Turun saariston Rengastien pidemmässä mittakaavassaan, jonka kuljimme Turusta Naantaliin hypellen siltoja ja losseja hyväksikäyttäen saarelta…
-
Vegeburgerit portobellopihvillä sekä bataattiranskalaiset
Nyt osui burgerissa täytteet niin kohdalleen, että usko tai älä, mutta Larin kommentti ruokailun päätteeksi oli, että nämä peittosivat perinteiset jauhelihaburgerpihvit. Ja se on paljon sanottu se, sillä juuri samaisena aamuna olimme käyneet keskustelun mistäpä muustakaan kuin maapallostamme, jollaisena jätämme sen jälkipolville, kun meistä aika jättää. Minä kerroin Larille, miten hyvä fiilis itselläni on, kun…
-
Valkosuklaajäätelö ja mansikka-karpalocurd
Tämä jäätelö ei kaipaa jäätelökoneita tai muitakaan ihmeellisiä hilavitkuttimia onnistuakseen, sillä jätski syntyy neljästä ainesosasta ja jäätelön valmistamiseen tarvitset oikeastaan vain kulhon ja sähkövatkaimen sekä rasian missä tämän ihanuuden voi pakastaa. Tämän nopeammaksi, helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi jäätelönvalmistus ei voi enää mennä. Olen julkaissut samaisen jäätelöohjeen jo pari vuotta sitten blogissani ja alun perin resepti on…
-
Kasvismakaronilaatikko härkäpapurouheesta
Papuresepteillä jatketaan. Tällä kertaa testiin pääsi kuivattu härkäpapurouhe, jota lähdettiin testaamaan kasvismakaronilaatikon muodossa. Tästä makaronilaatikosta on pakko todeta, että ai jessus miten hyvää tästä tulikaan! Jos perinteinen lihamakaronilaatikko munamaidolla tiivistettynä jo kyllästyttää ja jos tuosta perinneruuasta on kadonnut vuosien varrella hohto ja mielenkiinto, niin tämä resepti tuo makaronilaatikkoon todellakin uutta twistiä, paljon makuja ja tähän…
-
Kasvisminestrone
Minestrone on tuhti pastakeitto, jossa monesti on kinkkua tai vaikkapa pekonia tuomassa keittoon ruokaisuutta. Meillä minestrone mielletään kuitenkin vahvasti kasvisruuaksi ja siksi meidän minestronessa maistuvatkin pavut ja yrtit sekä runsas tomaattinen liemi. Ensimmäisen minestronekeittoni muistan syöneeni noin kymmenen vanhana Italiassa Gardajärvellä, jossa alkupalaksi ravintolassa sain eteeni minestronekeiton tyyppisen papukeiton. Keitto oli taivaallisen hyvää ja voin…
-
Hirvenpaistia sinihomejuustokastikkeella
Pakastimen tyhjennystalkoot jatkuvat. Pakkasesta löytyi vielä pieni hirvenpaisti, joka pääsi käsittelyymme seuraavaksi. Kun tietoisuus ekologisista valinnoista kasvaa ja iän tuoma näkemys sekä perheenlisäys tuovat eteen sen tosiasian, että tästä maapallosta olisi jäätävä jotain tuleville jälkipolvillekin, emmekä me voi kuluttaa luonnonvarojamme ja maaperäämme loppuun asti seuraavia sukupolvia ajattelematta, olen halunnut lisätä ruokavalioon myös lisää ekologisempia vaihtoehtoja.…
-
Superhelppo raparperipiirakka
Raparperissa maistuu Suomen kesä. Se tuo leivonnaisten täyteläisen makeuden sekaan kirpeyttä ja luonnetta eli juuri sitä, mitä Suomen kesäkin meille aika ajoin tarjoilee. Raparperin oivallinen maku tekee siitä monikäyttöisen, sillä sen lisäksi, että se sopii kiisseleihin, curdeihin, mehuihin ja leivonnaisiin, sopii se myös jopa grillattavaksi. Olemme nyt käyttäneet pakkasesta pakastimentyhjennystalkoidemme puitteissa viimekesäisiä raparpereja. Nyt en…
-
Ihanan kesäinen raparpericurd
Nyt on se aika vuodesta, kun saa kaivaa raparperireseptit kaapinperukoilta ja reseptikirjojen kätköistä taas ahkeraan käyttöön. Meillä tähän päädyttiin itse asiassa siksi, että nyt parin viikon aikana on tarkoitus pitää pakastimentyhjennystalkoot. Tarkoitus on tyhjentää pakkasesta parempiin suihin kaikki, mitä on jäljellä viime kesältä, syksyltä ja talvelta. Toissaviikolla meillä syötiin muun muassa lanttulaatikkoa! Jäljellä on vielä…
-
Valkosipulinen tomaattipasta
Valkosipulinen tomaattipasta pastaa neljälle 1 pieni rasiallinen kirsikkatomaatteja 75g aurinkokuivattuja tomaatteja 1 sipuli 250g mozzarellaa 2rkl *Alavuden Öljynpuristamon kylmäpuristettua valkosipulirypsiöljyä ½ tl suolaa 1 tl mustapippuria ½ sitruunan mehu 2tl sulatettua margariinia *Alavuden Öljynpuristamon kylmäpuristettua valkosipulirypsiöljyä paistamiseen Laita pastavesi kiehumaan ja suolaa vesi reilusti. Silppua sipuli ja kuullota paistinpannulla. Laita pasta kiehumaan ja…
-
Papusalaatti
Papusalaattia basilikaisella kastikkeella ½ tlk (noin 140g) kikherneitä 1 tlk (noin 270g) kidneypapuja 1tlk (noin 140g) maissin jyviä pieni rasiallinen kirsikkatomaatteja 2rkl *Alavuden öljynpuristamon kylmäpuristettua basilikarypsiöljyä ¼ dl valkoviinietikkaa ripaus suolaa ripaus mustapippuria myllystä ½ tl sokeria rukolaa Laita kikherneet, kidneypavut sekä maissit siivilään ja huuhtele sekä valuta ne. Laita huuhdellut ja valutetut kikherneet,…
-
Punajuurihummus
Helppo ja nopea punajuurihummus punajuuripestosta 1prk *Alavuden Öljynpuristamon punajuuripestoa ½ tlk kikherneitä ½ sitruunan mehu ¼ dl *Alavuden Öljynpuristamon kylmäpuristettua rypsiöljyä 2rkl tahinia ½ tl juustokuminaa (jeera) ½ tl suolaa Huuhtele ja valuta kikherneet. Lisää kaikki ainekset korkeaan kapeaan kulhoon ja surauttele tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella. Tätä saa surautella jonkin aikaa, jotta koostumus ei jää…
-
Perinnepatojen äärellä; jauhelihapihvit vanhanajan perinnekastikkeessa
En tiedä miltä vuosikymmeneltä tämä perinnekastike on peräisin, mutta lapsuudenkodissani tällä reseptillä jauhelihapihvit vanhanajan kastikkeessa ovat valmistuneet jo vuosikymmenten ajan. Vanhanajan kastikkeesta lapsuudenkodissani on puhuttu niin kauan kuin muistan ja eipä tämä ruuanvalmistustapa muutenkaan ihan uusinta muotihuutoa ole. Tähän ruokaan lapsuudenperheelläni on kimurantti suhde. Melkein jopa voisi sanoa viha-rakkaussuhteeksi. Minä rakastan jauhelihapihvejä, jotka ovat muhineet…
-
Lasagne itsetehdyistä pastalevyistä
Blogistani löytyy Karvisen lasagneresepti, pastataikinan teko-ohjeet sekä vinkit pastan tekoon aloittelijalta aloittelijalle. Nyt vuorossa on kuitenkin resepti, joka yhdistää nämä kaikki eli Karvisen lasagnea omatekoisista pastalevyistä tehtynä. Nyt nimittäin on lasagne niin taivaallisen hyvää, että tämän parempaa me emme ole aiemmin tehneet. Kun lasagnen tekee aivan alusta saakka itse pastalevyjä myöten, ei tämä resepti sovi…
-
Tacot chili con carnella – makutuulia Meksikosta
Thaimaan matkaltamme jäi ässänä hihaan yksi ruokaidea, mikä piti ehdottomasti päästä testaamaan kotioloissa omaan tapaan valmistettuna. Sen lisäksi, että rakastan italialaisen keittiön herkkuja, rakastan myös texmexruokaa. Olin ruokataivaassa häämatkallamme Meksikossa neljä vuotta sitten ja siitä asti tietyt makuyhdistelmät, mausteet ja tietyn tyyppinen ruoka ovat vieneet minut aina makujen mukana mielikuvamatkalle takaisin Meksikoon. Näin tapahtui myös…
-
Palapaistia paprikalla ja suolakurkulla
Jo pitkään on ollut aikomuksena kirjailla blogiin perinteinen palapaistiresepti, mutta jotenkin se on saanut odottaa vuoroaan näinkin pitkään, vaikka tätä herkkua meillä valmistetaan parikin kertaa talvessa. Nyt kuitenkin vuorossa on itseoikeutetusti palapaisti, joka meillä kruunataan paprika- ja suolakurkkukuutioilla. Ennen kuin päästään reseptin kimppuun, on kuitenkin vielä annettava kastikkeen hyötykäyttöön viimeistä pisaraa myöten vinkki, sillä…
-
Mitä pääsiäisenä syötäisiin? Karitsanviulua, olutperunoita ja kurkkuraitaa
Meidän pääsiäispöytään valikoitui perinteisesti karitsaa ja tällä kertaa ruoan innoittajana toimi itseasiassa perinteinen naudan lihasta valmistettu merimiespihvi, jonka reseptin löydät myös blogistani täältä. Tuon perinneruuan makujen ympärille aloimme kehittelemään pääsiäispöydän herkkuja, vaikka lopputulos onkin kaukana merimiespihvistä, sillä lihamestarilta kaupan lihatiskiltä paperikääreissä mukaamme lähti 900 gramman pieni karitsanviulu. Ruuaksi valmistui makunystyrät sijoiltaan nyrjäyttävän herkullista karitsanviulua timjamilla…
-
Superihanat browniet ja mansikkakastike
Mitä pääsiäispöytään jälkiruuaksi? Tässä yksi superhelppo jälkkärivinkki, josta paremmaksi on vaikea pistää, sillä melkeinpä parasta, mitä tummasta suklaasta voi valmistaa, ovat browniet; ne tiiviit, tahmaiset, täyteläiset ja täynnä makua olevat jälkkäriherkut, jotka kaiken lisäksi ovat niin helpot valmistaa, ettei onnistumistakaan tarvitse stressata. Onnistuu takuulla, kun vain muutamasta pikku yksityiskohdasta pitää huolen. Tällä reseptillä loihdit jälkkärin,…
-
Hirvikäristystä ja lohicevicheä – ruokapöydässä maistuu suomalainen luonto
Tänään meillä on herkuteltu syntisen hyvällä ruualla ja kotimaisilla herkuilla, missä maistuu Suomen puhdas luonto. Päivällisemme pääraaka-aineina toimivat pakkasesta sulatettu palanen kotimaista kylmäsavulohta, joka jäi yli joululta ja pakastettiin tuolloin myöhempää käyttöä varten sekä Larin sukulaismieheltä saatu itse metsästetty hirven käristysliha syksyn saaliista. Mitä muuta täydelliseen päivälliseen muka tarvitaan, sillä raaka-aineet eivät olisi voineet enää…
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.